Mormorsfonster.se

Motverka kondens

Hem > Motverka kondens

Få bort kondens på fönster

Kondens på fönstren kan vara irriterande och störa utsikten. Det är också ett tecken på att det kan finnas problem med fukt och ventilation i hemmet. Så vad kan man göra för att undvika kondens på fönstren? I denna artikel kommer vi att titta närmare på kondens på fönster och vad du kan göra för att lösa problemet. Läs vidare för att få tips och råd om hur du kan undvika kondens på dina fönster.

Varför blir det imma på fönstren?

Imma på fönster kan vara irriterande och göra det svårt att se igenom glaset. Men varförblir det imma på fönstren? Imma kan bildas på både insidan och utsidan av fönstret, samt mellan tvåglasfönster. Läs mer nedan.

Kondens insida fönster

Kondens på insida fönster uppstår när varm, fuktig luft möter den kallare ytan på glaset. Detta händer oftast på vintern då det är kallt ute och varmt inomhus. På utsidan av fönstret kan imma bildas när luften är fuktig och temperaturen sjunker. Detta kan ske på varma sommardagar då det blir kallare på kvällen.

Kondens mellan fönster

Mellan tvåglasfönster kan imma uppstå om tätningarna inte fungerar ordentligt. Då kan fuktig luft tränga in mellan glasen och kondensera där. Detta kan leda till skador på fönstret och minska isoleringen.

Kondens utsida fönster

På utsidan av fönstret kan kondens bildas när luften är fuktig och temperaturen sjunker. Detta kan ske på varma sommardagar då det blir kallare på kvällen. När luften är fuktig kan den inte hålla lika mycket vattenånga som när den är torr, vilket kan leda till kondensbildning på kalla ytor som fönsterrutor. Detta är vanligt förekommande under höst- och vintermånaderna när luften är kall och torr. Kondens på utsidan av fönstret är oftast inte ett problem för hemmets isolering och behöver vanligtvis inte åtgärdas.

Motverka kondens - 5 effektiva tips

Om du har drabbats av kondens på dina fönster är det viktigt att ta itu med problemet så snabbt som möjligt. Kondens kan inte bara vara irriterande och störa utsikten, det kan också vara en indikation på att det finns för mycket fukt i hemmet, vilket kan leda till fuktrelaterade problem såsom mögel och röta. Därför ger vi nedan några effektiva tips på hur du kan motverka kondens på dina fönster.

1. Förbättra ventilationen

Se till att det finns tillräckligt med ventilation i ditt hem genom att öppna fönster och använda fläktar. Detta hjälper till att minska fuktnivån inomhus och hindra att fuktig luft kondenserar på fönstren.

2. Använd avfuktare

Investera i en avfuktare som hjälper till att ta bort överflödig fukt i luften. Detta är särskilt användbart under de fuktiga sommarmånaderna.

3. Byt ut gamla fönster

Gamla fönster kan ha dålig täthet och isolering, vilket kan leda till kondens. Att byta ut dina gamla fönster till nya, energieffektiva alternativ kan hjälpa till att minska fuktnivån och förhindra kondens. 

4. Använd persienner och gardiner

Att hålla persienner och gardiner öppna på dagtid hjälper till att släppa in naturligt ljus och värme, vilket minskar risken för kondens. På natten kan du stänga persienner och gardiner för att skapa en isolerande barriär mellan fönstret och det kalla utomhusklimatet.

5. Kontrollera luftfuktigheten

Du kan använda en hygrometer för att mäta luftfuktigheten i ditt hem och se till att den ligger mellan 30-50%. För hög luftfuktighet kan leda till kondens och mögelproblematik, så det är viktigt att hålla koll på den. Hos Caltech kan du läsa mer om luftfuktighet inomhus, och få råd kring hur du uppnår ett optimalt inomhusklimat.