Mormorsfonster.se

Kitta fönster

Hem > Kitta fönster

Kitta fönster - Tips

Att kitta om fönster är en viktig del av underhållsarbete för hus och byggnader. Det är inte bara en fråga om utseende, utan även för att förhindra drag och energiförluster. Men för många kan detta verka som en skrämmande uppgift. I denna artikel kommer vi att dela med oss av några användbara tips och tricks för att kitta om fönster, så att du kan göra det själv och spara pengar på att anlita en professionell. Läs vidare för att lära dig mer om kitta fönster och hur du kan göra det på rätt sätt.

Vad är fönsterkitt?

Fönsterkitt är en pasta eller en annan typ av tätning som används för att täta mellanrummet mellan glaset och fönsterramen. Det används för att förhindra drag, läckage och energiförluster genom fönstret. Fönsterkitt finns i olika material och konsistenser, såsom linoljekitt, akrylkitt och moderna silikontätningar. Valet av fönsterkitt beror på fönstrets typ och material, samt på personliga preferenser och erfarenheter. Det är viktigt att välja rätt typ av kitt för att uppnå en optimal tätning och en hållbar lösning.

När ska man kitta om fönster?

För det första är det viktigt att kontrollera om kittet runt dina fönster har börjat spricka eller falla av. Om det gör det, är det dags att kitta om fönstren för att förhindra drag och energiförluster.

En annan faktor att tänka på är åldern på dina fönster. Om de är äldre än 20 år kan det vara en bra idé att kitta om dem, även om kittet ser ut att vara i gott skick. Detta beror på att kittet kan ha förlorat sin flexibilitet och inte längre kan expandera och kontrahera med fönstret, vilket kan leda till problem längre fram.

Hur kittar man fönster?

Nedan beskriver vi steg för steg hur du går tillväga när du ska kitta fönster. 

Du behöver:

  • Fönsterkitt
  • Kittkniv eller spackel
  • Skrapa eller spackelspade
  • Fönsterputs
  • Trasa eller hink med vatten och tvål för rengöring

Så här gör du:

Steg 1: Rengör fönstret

Innan du börjar kitta om fönstret måste du se till att det är rent och fritt från smuts och damm. Använd en trasa eller en hink med vatten och tvål för att rengöra fönstret och fönsterkarmen.

Steg 2: Ta bort gammalt kitt

Använd en skrapa eller spackelspade för att ta bort gammalt kitt. Var försiktig så att du inte skadar glaset eller fönsterramen. Se till att ta bort allt gammalt kitt och rengör ytan ordentligt.

Steg 3: Förbered fönsterkittet

Öppna fönsterkittet och blanda det väl. Om du använder linoljekitt kan det vara en bra idé att värma upp det lite för att göra det mjukare och mer lättarbetat.

Steg 4: Applicera det nya kittet

Använd kittkniven eller spacklet för att applicera det nya kittet på fönstrets yta. Se till att du täcker hela ytan så att det inte bildas några glipor eller springor där luft och fukt kan tränga in.

Steg 5: Jämna ut ytan

När du har applicerat kittet, använd en kittkniv eller spackel för att jämna ut det och få det att se snyggt ut. Se till att kittet är jämnt och att det inte sticker ut på något ställe.

Steg 6: Låt torka

Låt kittet torka enligt tillverkarens anvisningar. Det kan ta upp till några dagar innan kittet är helt torrt och redo att målas över.

Steg 7: Måla om fönstret

När kittet är torrt kan du måla om fönstret om det behövs. Se till att använda en lämplig färg och följ tillverkarens anvisningar för att få bästa resultat.

Frågor & svar

Vi har nedan samlat vanliga frågor och svar om fönsterkitt för att hjälpa dig att utföra det på rätt sätt. Läs vidare för att få svar på dina frågor.

Kan man kitta om fönster på plats?

Ja, man kan kitta om fönster på plats utan att behöva ta ut dem. Det kräver dock mer skicklighet och tid jämfört med att kitta fönster som är urtagna. Det är viktigt att vara försiktig och noggrann så att man inte skadar fönstret eller ramen. För att underlätta arbetet kan det vara bra att använda en kittkniv eller spackel som är anpassad för att kunna arbeta på plats.

Vilket fönsterkitt är bäst?

Det beror på vad du söker för egenskaper. Linoljekitt är populärt eftersom det är lättarbetat och ger en klassisk look till fönstret. Silikonbaserat kitt är mer flexibelt och tål temperaturförändringar bättre, vilket kan vara fördelaktigt för fönster som utsätts för mycket sol eller kyla. Det är också viktigt att välja ett kitt som är lämpligt för den typ av fönster du har, t.ex. trä- eller metallramar. Fråga gärna i en fackhandel eller hos tillverkaren för rekommendationer.

Vad kostar det att kitta om fönster?

Priset för att kitta om fönster kan variera beroende på faktorer som antalet fönster, storlek och typ av kitt som används. Om du gör det själv kan kostnaden vara ganska låg, eftersom materialen oftast inte är så dyra. Om du däremot anlitar en professionell kan kostnaden bli högre på grund av arbetskostnader. Kontakta gärna olika hantverkare för att få en offert och jämföra priser.

Kan man kitta fönster i minusgrader?

Det är inte rekommenderat att kitta fönster i minusgrader. Kittet kan inte torka ordentligt och kan därför inte fästa ordentligt på fönstret. Det är bäst att utföra detta arbete när temperaturen är över noll grader och helst när det är torrt och varmt. Om du måste kitta fönster i kallt väder, använd en värmefläkt för att torka kittet snabbare och se till att det torkar helt innan du målar över det.