Mormorsfonster.se

Köpa nya fönster

Hem > Köpa nya fönster

Köpa nya fönster - Så väljer du rätt

Att köpa nya fönster till ditt hus är en investering som kan göra stor skillnad både på inomhusmiljön och energiförbrukningen. Men det kan också vara en förvirrande process med många olika valmöjligheter. I den här artikeln kommer vi att titta på vad du bör tänka på när du ska köpa nya fönster och hur du kan få ut det mesta av din investering.

Välja fönster - 6 tips

När det kommer till att välja nya fönster till ditt hem finns det en hel del att tänka på. Nedan följer några tips som kan hjälpa dig att göra rätt val:

Material & mått

Vilket material är bäst lämpat för dina behov? PVC, trä eller aluminium? Varje material har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja det som passar dig och din budget bäst. Det är också viktigt att välja rätt mått på fönstren för att säkerställa en rätt passform och god isolering.

Energisparande

Fundera på hur mycket energi du vill spara. Fönster med hög energieffektivitet kan vara dyrare, men i längden kan de spara dig pengar på elräkningen.

Underhåll

Tänk på hur mycket tid och pengar du vill lägga på underhåll av dina fönster. PVC-fönster kräver till exempel mindre underhåll än träfönster.

Stil

Vilken stil passar bäst till ditt hem? Kanske vill du ha fönster med en klassisk look eller så vill du ha något mer modern och minimalistiskt.

Installation

Tänk på vem som ska installera dina nya fönster. Om du inte har erfarenhet av att installera fönster själv kan det vara bäst att anlita en erfaren installatör för att säkerställa att arbetet utförs på ett korrekt sätt.

Fönstertyp

När det kommer till fönstertyp kan du välja mellan bland annat enkelfönster, dubbelglasfönster och energisparfönster. Enkelfönster är det enklaste alternativet och passar bra i till exempel uterum. Dubbelglasfönster är vanligast och ger god isolering, medan energisparfönster har ännu högre energieffektivitet och kan vara ett bra val om du vill spara på energikostnaderna.

Fönstermått - tabell

Här är en tabell över vanliga fönstermått, angivna i bredd och höjd i tum:
Fönsterstorlek
Bredd (tum)
Höjd (tum)

Standard

24

36

Dubbel

48

36

Trippel

72

36

Stort

96

48

Fyrkantigt

36

36

Rektangulärt

36

48

Stort rektangulärt

38

72

Observera att dessa storlekar är bara exempel och det finns många fler storlekar tillgängliga på marknaden. Dessutom kan storleken på fönstren variera beroende på vilket land du befinner dig i och tillverkaren av fönstret.

Fönstermaterial

Här är några olika fönstermaterial att överväga:

PVC

Ett prisvärt alternativ som är lättskött och kräver lite underhåll. PVC-fönster är också bra på att isolera mot buller och kyla.

Trä

Ger en klassisk och varm look till ditt hem. Kan dock kräva mer underhåll än andra material och kan vara mer utsatta för väderpåverkan.

Aluminium

Ett starkt och hållbart material som passar bra för moderna hem. Aluminiumfönster kan dock vara dyrare än andra alternativ.

Trä/aluminium

En kombination av trä och aluminium som ger en bra balans mellan klassiskt utseende och moderna egenskaper. Kan dock vara dyrare än andra alternativ.

Vad kostar nya fönster?

Priset på nya fönster kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive fönstertyp, material, storlek och installation. Som ett grovt riktmärke kan du förvänta dig att betala mellan 3000 och 10000 kronor per fönster, inklusive installation.

Om du vill ha mer exakta priser är det bäst att kontakta en fönsterleverantör eller installatör för en offert baserat på dina specifika behov och krav.

Viktigt att komma ihåg är att nya fönster kan vara en investering som kan leda till besparingar på energikostnader och ökad komfort i ditt hem. Så även om det kan vara en större initial kostnad kan det vara värt det på lång sikt.