Mormorsfonster.se

Måla fönster

Hem > Måla fönster

Måla fönster - Så gör du

Dags att måla dina fönster hemma? Att ge dina fönster ett nytt liv genom att måla om dem kan vara ett enkelt och prisvärt sätt att förnya hemmet. Men för att uppnå ett snyggt resultat är det viktigt att du vet vad du gör. Genom att följa några enkla tips och tricks kan du lätt måla dina fönster och få dem att se ut som nya. I den här artikeln kommer vi att ge dig några användbara råd för att lyckas med att måla fönster. 

För dem som vill ha en bekymmersfri process och garanterat perfekt resultat kan Hemfixarna erbjuda sin expertis. Spara tid och undvik krångel genom att låta Hemfixarnas professionella målare ta hand om målning av dina fönster. Få värdefulla råd och expertrådgivning om färgval, material och tekniker för att uppnå ett optimalt resultat.  

Måla om fönster - Steg för steg

Nedan går vi igenom steg för steg hur du kan måla om dina fönster för att uppnå ett snyggt och hållbart resultat. Hos Färgvaruhuset hittar du produkter för fönstermålning, men får även fler tips kring hur du kan måla om fönster för ett snyggt och hållbart resultat.

Du behöver:

  • Grundfärg
  • Färg i önskad färg
  • Penslar och/eller roller
  • Tidningspapper eller plast för att skydda området runt omkring fönstret


Så här gör du:

1. Rengör fönstren noggrant med tvål och vatten. Se till att ta bort all smuts och damm så att ytan blir ren och torr.

2. Skydda området runt fönstren med tidningspapper eller plast så att ingen färg kommer på andra ytor.

3. Använd en grundfärg och måla på ett tunt lager över hela ytan. Låt det torka helt innan du går vidare till nästa steg.

4. Applicera sedan två till tre lager färg och låt det torka mellan varje lager.

5. Glöm inte att även måla karmen och eventuellt fönsterblecket om det behöver en uppfräschning.

Kostnad för att måla om fönster

Generellt sett kan priset för att måla om ett fönster variera från några hundra till flera tusen kronor per fönster. En del av kostnaden kan också bero på om du väljer att anlita en professionell målare eller göra jobbet själv.

Att måla om fönster är en kostnadseffektiv metod för att förnya utseendet på ditt hem. Priset för att måla om fönster kan variera beroende på ett antal faktorer, inklusive antalet fönster som ska målas om, storleken på fönstren och vilken typ av färg som används.

Vanliga frågor & svar

Nedan besvarar vi vanliga frågor och svar om målning av fönster.

Vad är fönsterfärg?

Fönsterfärg är en typ av färg som är speciellt utformad för att användas på fönster, dörrar och andra utsatta ytor. Den är vanligtvis mer hållbar än andra typer av målarfärg och kan tåla väder och vind bättre. Fönsterfärg kan vara oljebaserad eller vattenbaserad och finns i en mängd olika färger och nyanser. Vid målning av fönster är det viktigt att använda en fönsterfärg för att uppnå ett hållbart resultat.

Kan man måla fönster med fasadfärg?

Det rekommenderas inte att måla fönster med fasadfärg, eftersom den inte är speciellt utformad för att användas på fönster. Fasadfärg kan skapa problem med färgavskalning och flagnande på fönsterytan, vilket gör att det inte ser snyggt ut och kan skapa behov av att måla om fönstren tidigare än nödvändigt. Vi rekommenderar att du använder en fönsterfärg som är speciellt utformad för att ge ett hållbart och snyggt resultat.

Ska man måla på fönsterkitt?

Det rekommenderas inte att måla på fönsterkitt, eftersom det inte är en yta som är lämplig att måla på. Fönsterkitt används för att täta och fästa glaset i fönsterramen och kan bli sprött och lossna om det målas på. Om du vill ha en annan färg på fönsterkittet bör du istället överväga att byta ut det helt eller använda en färg som är speciellt utformad för att användas på kitt.